Pet razloga za pohranu poslovnih podataka online

Na koji način pohranjujete važne i osjetljive podatke o vašoj firmi? Mnogi mali biznisi se odlučuju za premještanje podataka na cloud, što omogućava pristup informacijama i korisničkim računima s bilo kojeg uređaja bilo gdje. I to su samo neke od prednosti pohrane podataka online. Ipak, ostali ostaju vjerni tradicionalnoj pohrani podataka na softver sisteme smještene u uredima. Koji su rizici obavljanja svih poslova na desktopu?

Ljudski faktor

Svakodnevna sigurnosna ažuriranja su od ključne važnosti za vaš desktop da biste ga zaštitili od cyber napada. Ono što također trebate uraditi da biste izbjegli gubljenje podataka je i napraviti backup, tj. sigurnosne kopije, kao i zaštititi desktop lozinkom. Iako možda inače ‘pamtite kao slon’, može vam se desiti da nešto previdite ukoliko vas posao zatrpa.

Staromodni način zaštite

Čak i ako non-stop radite backup servera, informacijska sigurnost vaše firme će još uvijek ovisiti o firewallu vaše mreže. Finansijski podaci mogu biti hakirani putem Interneta ili zaraženi virusom. Čak i ako nisu direktno napadnuti, a vaš računar jeste, svi podaci pa tako i oni najbitniji se gube. Tako nešto se ne može desiti kod online računovodstva jer su vaši podaci poptuno zaštićeni.

Svakodnevna sigurnosna ažuriranja su od ključne važnosti za vaš desktop, ukoliko ga želite zaštititi od cyber napada. Kada su vaši podavi pohranjeni online, nemate tih problema.

(Ne)prirodne katastrofe

Požar, poplava, zemljotres… nesreće se dešavaju. Ali ako se desi neka ‘viša sila’ ili ako neko recimo provali u vaš ured i devastira ga, šta se desi s vašim podacima? Firme koje se bave pohranom podataka na cloud obično koriste više od jedne lokacije upravo iz ovog razloga.

Greške nastale pri ručnom unosu podataka

Računovodstveni sistemi koje se nalaze na desktopu, kao naprimjer Excel, rade na principu ručnog unosa podataka. Ovakav način unosa ne samo da oduzima dosta vremena, nego je i sklon greškama više nego automatizirani online sistemi. Osim toga, ako vam se korisnički računi nalaze jedino na vlastitoj mreži, mogu vam se desiti nepromišljene finansijske odluke. Dodatno, nemate uvid u bilo kakve statističke podatke o vašim uplatama, klijentima i proizvodima. Online računovodstvo vam omogućava pristup finansijskim podacima na bilo kojem mjestu s Internet konekcijom. To znači instant saradnja s računovođom i kraj nagađanjima.

Pristup svim korisničkim računima?

Jedna je stvar zaključati ured, a potpuno druga voditi računa o tome ko ima pristup vašim proračunskim tablicama, fakturama i ponudama. Online računovodstvo vam štiti podatke tako što kreira zasebne korisničke račune od kojih svaki ima različit nivo autorizacije. To znači da vi imate kontrolu nad najvažnijim podacima u vašem biznisu.

Sharing is caring!

Back to Top