Najčešće greške koje prave novi biznisi

Pokretanje novog biznisa je uzbudljiv proces, ali može biti i iscrpljujući. Međutim, mnogi novi biznisi ometaju svoj razvoj jer ne izbjegavaju greške koje ne moraju napraviti.

Fokusirajte se na istraživanje i planiranje

Istraživačke aktivnosti poput poslovnog planiranja, primanja povratne informacije i skupljanja savjeta mogu pomoći da oblikujete budućnost vaše kompanije. Međutim, sve se mijenja kada se sa planiranja prelazi na djela. Prema tome, ako provedete previše vremena istražujući, stojite sami sebi na putu.

Naprimjer, ako plasirate novi proizvod na tržište, pobrinite se da imate fiksan “deadline” za lansiranje proizvoda i držite se rokova. Takav postupak će vam pomoći da se fokusirate, kao i da donosite odluke mnogo brže. Nadalje, više ćete naučiti o svome proizvodu kada on bude u rukama vaših kupaca i klijenata. Svaka odluka neće biti ispravna, ali možete se prilagoditi “u hodu”.

Preblizu ste svome biznisu

Ponekad mladi biznisi mogu precijeniti koliko je tržište spremno da plati za njihov proizvod ili uslugu. To je razumljivo – vaš biznis je vaše dijete i to je duh koji će vas i vašu kompaniju voditi ka uspjehu. Međutim, emocionalna konekcija koju imate prema svojoj ideji, iako je ideja možda odlična, može spriječiti njen rast i razvoj.

Ne trebate uvijek ni pojeftiniti svoj proizvod. Radije mu odzumite neke odlike i kreirajte osnovni paket proizvoda ili usluge. Time ćete dopustiti kupcima i klijentima da testiraju vašu ponudu a da pritome budete plaćeni za svoj posao. Dalje im možete prodati veće i sadržajnije pakete, kada budu uvidjeli da ono što im nudite zaista vrijedi uloženog novca.

Trčanje za novcem

Vlasnici malih biznisa često ulažu vlasitit novac da bi pokrenuli svoju kompaniju. Prema tome, fokus na zaradi može izazvati dodatan stres, te vas natjerati da odstupate od svoga proizovda ili usluge kako biste ostvarili dodatnu zaradu i platili račune. Često mijenjanje modela zarade će poremetiti fokus dok se “borite na više frontova”.

Početak biznisa sa stabilnim kapitalom je najbolji način da se izbjegnu takve situacije, čime si dopuštate da gradite svoj biznis kao mašinu za generisanje novca na duge staze.

Dopuštanje investitorima da donose odluke

Neki biznismeni su prepušteni na milost i nemilost ljudi koji drže ruku na “slavini” odakle dolazi novac, ali niko ne može razumjeti vašu viziju poput vas samih. Iako investitori mogu ponuditi kvalitetan savjet, oni nisu nepogrešivi. Budite spremni reći “ne” njihovim idejama jer to će održati vašu kompaniju na pravom kolosijeku.

Savršenost u svakom koraku

Provoditi puno vremena da sve bude savršeno je put kojim ćete naškoditi sebi i svome prozivodu ili usluzi. Nema potrebe da online trening video bude savršen ako morate raditi na cijenama pakiranja ili testiranju proizvoda.

Imajte jasne vizije iizbjegavajte greške koje se mogu izbjeći da biste postavili biznis na zdrave noge i put ka uspjehu.

Sharing is caring!

Back to Top