Devet uobičajenih grešaka pri fakturisanju koje možete lako izbjeći

Velike su šanse da pravite barem jednu od ovih grešaka prilikom fakturisanja, ali ako ste svjesni tih grešaka, lako ih možete izbjeći i ispraviti!

Slanje faktura klijentima je važan korak u procesu naplaćivanja, što itekako znate. Ali ako nekada žurite da pošaljete fakturu, mogu vam se desiti neke od uobičajenih grešaka koje će možda odgoditi naplatu.

Ovo je devet čestih grešaka koje nastaju pri fakturisanju, a koje možete lako popraviti ili izbjeći.

Fakturu niste poslali na vrijeme

Nemojte čekati da vam klijenti zatraže fakturu; oni su zauzeti i vjerovatno su zaboravili da vas napomenu. To je vaša odgovornost.
Što prije pošaljete fakturu, to je veća šansa da ona bude i plaćena. Nemojte čekati kraj mjeseca. Fakturu pošaljite čim je završite!

Niste naveli tačan datum plaćanja

Mnogi poduzetnici prave grešku i klijentima šalju ‘otvorene fakture’ s nejasnim uvjetima plaćanja. Da biste izbjegli nesporazume, naznačite tačan datum plaćanja. Naprimjer, ako fakturu pošaljete 1. augusta i pritom očekujete uplatu u narednih osam dana, naznačite 8. august kao rok za plaćanje.

Poslali ste fakturu pogrešnoj osobi

Da li vam se dešavalo da fakturu pošaljete određenoj osobi u firmi, a da nakon dva dana saznate da ta osoba još nije platila? Nakon što ste je kontaktirali, ona vam kaže da ste pogriješili i da fakturu trebate poslati nekom drugom.

Dakle, izgubili ste dva dana i morate sve raditi ispočetka. Da vam se ovo ne bi dešavalo, odmah na početku saradnje utvrdite kojoj tačno osobi iz firme ćete slati fakture.

Niste specificirali usluge

Nekim klijentima ne treba detaljno objašnjenje usluga koje nudite, a neki će insistirati na tome jer je to za njih stvar procedure i pomaže im u praćenju, bilježenju i pravdanju troškova.

Ako svim klijentima budete slali detalje o vašim uslugama, izbjeći ćete mailove od onih koji zapravo žele te detalje.

Zaboravite Word i Excel. Napravite fakturu ili ponudu u samo nekoliko klikova.

Ne iskazujete ljubaznost u fakturi

Mnogi poduzetnici prilikom sastavljanja faktura ne iskazuju ljubaznost prema klijentu, kao što je naprimjer korištenje fraza ‘Hvala vam na ukazanom povjerenju’ ili ‘Molimo platite do [  navedite datum  ]’.

Ukoliko u fakturi iskažete ljubaznost prema klijentu, imate 5 posto veću šansu da će vam on platiti na vrijeme.

Niste utvrdili uvjete fakturisanja

Kada je u pitanju vaš biznis, potrebno je da specificirate uvjete poslovanja i obezbijedite detalje usluga koje nudite, kao i njihove cijene, da biste izbjegli nekontrolisan rast određenog projekta kojeg se prihvatite.
Ovo je bitno i kod fakturisanja; od ključne važnosti je da utvrdite uvjete fakturisanja i da specificirate koje tačno usluge ste pružili prilikom tog procesa, da biste izbjegli nagomilavanje usluga koje faktura pokriva.

Klijenti vam nekada mogu oduzeti dosta vremena tražeći revidiranje i izmjene fakture nakon što ste je poslali. Utvrđivanje uvjeta fakturisanja će vas zaštititi od ovoga.

Niste u toku

Poslali ste fakturu klijentu prije tri sedmice i još uvijek niste dobili uplatu. Jeste li provjerili šta se dešava?
Neki klijenti zaborave da plate jer su zauzeti, dok neki čekaju da ih vi krenete gnjaviti da uplate (da, i takvi postoje). U svakom slučaju, trebate biti u toku da biste riješili problem kasnih uplata.

Uvrstili ste iznenadne troškove

Niko ne voli iznenadne troškove, pa ni vaši klijenti. Ako se ispostavi da morate uraditi veću količinu posla nego što ste se s klijentom prvobitno dogovorili, razgovarajte s njim o tome prije nego pošaljete fakturu.

Poslali ste fakturu s greškama

Da li vam se dešavalo da, nakon što pošaljete fakturu, shvatite da ste naveli pogrešan datum, pogrešan broj fakture, da ste napravili pravopisne greške ili da niste naveli informacije koje je klijent zahtijevao?
Vjerovatno vam se desila barem jedna od ovih grešaka, pogotovo ako ste fakture pravili u Excel-u. Prije nego fakture pošaljete, trebate ih lektorisati da biste izbjegli mailove klijenata koji vam ukazuju na greške.

Najzad, ono što možete uraditi je preći na automatizirani online sistem za fakturisanje, što vam omogućava prikaz fakture prije nego je pošaljete.

Sharing is caring!

Back to Top